Muggelen | The muggelen way of life…

Oct/09

8

Het oneindige verhaal…

Eigenlijk is oneindig een raar begrip. We hebben in deze wereld, behalve dan voor de hoeveelheid slechts door een enkeling gelezen blogs, geen echt goede toepassing voor dit woord. Er zijn toch wel een heel aantal pogingen gewaagd…

Meestal wordt oneindigheid gebruikt voor dingen die ons verstand te boven gaan. Het oneindige heelal bijvoorbeeld. Alleen, we weten helemaal niet of het heelal wel oneindig is. We hebben geen einde kunnen zien, maar dat zou net zo goed kunnen liggen aan de plek waarvan we kijken. Ik bedoel maar: vanaf hier kan ik tot mijn grote spijt de Schelde ook niet zien, maar hij is er wel, zij het wat ondiep hier en daar.

Oneindigheid wordt ook gebruikt om het ontstaan van leven in datzelfde heelal te bewijzen. Als er een heel kleine kans is dat er toevallig leven ontstaat en heeft het proces oneindig lang de tijd, dan zal er leven ontstaan. Zo kan je dus terug redeneren: als je iets heel lang de tijd geeft, dan is er een kans dat er leven ontstaat. Volgens mij klopt dit toch van geen kanten, want volgens mij heeft 1. niemand tot nu toe bewezen dát er een kleine kans is er dat er uit toeval leven kan ontstaan en 2. het terug redeneren werkt alleen in theorie. Ik kan zwemmen, dus in theorie kan ik de Schelde over zwemmen. In de praktijk verzuip ik voordat ik halverwege ben. Bovendien: als de atheïst zijn hersenen door toeval en de mijne door een Schepper ontstaan zijn, wie moeten we dan geloven? Nou?

Eigenlijk hebben we het woord oneindig maar voor één ding nodig: God. God is eeuwig. Eeuwig is een ander woord voor een oneindige tijd. God is niet gemaakt door iets of iemand, want Hij heeft oneindig de tijd. Pas als er een begin is, als er Iemand zegt: “Er moet licht komen”, pas dan begint de tijd te lopen. Pas als de scheidsrechter de wedstrijd in fluit, pas dan begint de tijd van de wedstrijd te lopen. De tijd loopt, totdat het einde nadert, totdat de Scheidsrechter van deze wereld af fluit, totdat Hij zegt: “Het is voltrokken”.

God is oneindig groot, Hij is de Alpha en de Omega, het Begin en het Einde, Hij is het Oneindige Verhaal. Alles is in Zijn Hand en alles wat we krijgen komt van Hem.  Een nederige en dankbare houding zou ons sieren, eentje zoals in dit oude gebed:

O Heer, wij danken U van harte,
In nooddruft en overvloed,
Daar menig mens eet brood der smarten,
Hebt Gij ons mild en welgevoed,
Geef dat onze ziele niet aan dit vergankelijk leven kleeft,
Maar alles doet wat Gij gebied zodat we eindelijk eeuwig bij U leven
Amen

No tags

2 comments

  • Leon de Rijke · October 8, 2009 at 22:19

    Wow David, wat een gedachte, dit zet je wel even stil in deze snel ronddraaiende wereld!

  • Jeroen · October 14, 2009 at 19:22

    Yay weer een muggel:P keek al een hele tijd uit naar een nieuwe, vind het altijd leuk om jou gedachten over bepaalde onderwerpen op een manier als deze te lezen:)

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me