Muggelen | The muggelen way of life…

Feb/10

1

Tom Tom in de bijbel?

Wij mensen zijn gemaakt in Gods evenbeeld, wij lijken op Hem! En toch ook weer niet, want met al onze fouten en gebreken kunnen wij heel wat hulp gebruiken om te bereiken wat we willen bereiken. Laten we eens op die weg blijven, een doel bereiken. Dat kan tegenwoordig op veel verschillende manieren!

Je hebt de ouderwetse kaartlezers, je hebt de routeplanners, de Tomtommers, de bonnefooiers, de GPS-ers en tot slot de “we-rijden-in-collone-en-ik-volgers”.  Alle groepen gezegend met hun eigen equipment, medereizigers, karaktereigenschappen en valkuilen! Het enige wat deze mensen verbind is dat ze allemaal een startpunt ( A ) hebben en een eindpunt ( Laten we die dan maar B noemen ! ) Logisch ook, we willen allemaal vooruit komen!

De een doet dat door vooraf met precisie uit te stippelen welke route ze moeten gaan volgen, dit op een presenteerblaadje mee te nemen en elke stap nauwkeurig te volgen. Maar wat als er een weg gesloten is, hier is geen rekening mee gehouden in de planning en daardoor kun je flink verdwalen, dus te laat komen!
De ander maakt gebruik van hedendaagse techniek en vertrouwt volledig op wat zijn navigatiesysteem of GPS aangeeft! Maar soms is het dichtbewolkt en lijkt je apparaat geen contact te kunnen maken met de satelliet. Waar moest je ook alweer heen?
Wat dacht je van degene die alleen bekend zijn met A en weten waar B ergens ligt. De “we zien wel”mentaliteit maakt de kans om op tijd bij je afspraak te belanden aanzienlijk kleiner.
Dan zijn er natuurlijk nog de mensen die blindelings op anderen vertrouwen en in alle grillen en bochten meerijden. Vertrouwende op de ander, die zal het namelijk wel weten. Het gebrek aan zelf nadenken voorkomt dat deze persoon echt op eigen benen staat en zelfstandig rond kan reizen.
Nee, doe mij maar een ouderwetse kaart, hoor ik je bijna denken. Gewoon altijd kunnen “lezen” waar je heen moet. Maar wat doe je met je onvermogen om datgene wat je leest op de kaart om te zetten in praktische daden? Of ga je misschien niet voorbij aan de mooie landschappen om je heen?

In feite zouden we een brug kunnen slaan tussen deze typische reizigers en gelovigen. De een bedenkt precies wat Gods plan met zijn leven zou moeten zijn, maar raakt volledig de weg kwijt als iets even anders loopt dan bedacht. Een ander vertrouwt volledig op zijn of haar gevoel, totdat het lijkt alsof ze even geen contact meer hebben met God. Wat nu? Weer een ander besluit voor God te gaan en denkt gaandeweg wel te zien waar hij uitkomt, zonder zelf echt harde besluiten te nemen. En weer een ander loopt klakkeloos achter andere Christenen aan, zonder na te denken wat hij of zij zelf wil. Natuurlijk heb je nog degenen die constant de bijbel lezen en zo vasthouden aan tradities dat ze oogkleppen op hebben voor datgene wat werkelijk om ze heen gebeurt!

Wat zou het toch fijn zijn als we af en toe even een richtingaanwijzer van God kregen. Al vertelde Hij maar of je links of rechts af moet slaan! Maar werkt het zo? Lees de volgende tekst maar eens Jesaja 30 vers 21. Daar staat: “Met eigen oren zul je een stem achter je horen zeggen: dit is de weg die je moet volgen. Hier moet je rechts. Ga daar naar links.”
Ja hoor, krijg je eens keer een duidelijke richting aangewezen, het lijkt zelfs op een soort primitieve Tom Tom,  blijkt dat je dan weer de andere kant op moet. Wanneer word het ooit eens duidelijk?

Weet je, uiteindelijk is de keuze aan jou! Je zult er zelf achter moeten komen en het zelf moeten doen! Ja, er staan  aanwijzingen in de bijbel  en je zult ook op God moeten vertrouwen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze bekende tekst:
Spreuken 3 vers 5 en 6: “vertrouw op Heer met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg.”
Wat een belofte!
En bovendien, je bent niet alleen! Ook andere Christenen kunnen je op de goede weg helpen door voor en met je te bidden, door gesprekken en door er gewoon voor elkaar te zijn!

Hoe kom je uiteindelijk van A bij B?
De truc is niet om blindelings op 1 “systeem” af te gaan, maar om te combineren en dit alles in gebed bij God te brengen! Wedden dat je dan je weg kunt vinden!?

No tags

Comments are closed.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me